משפחת הפלר

תמונות מסמכים/עדויות/זכרונות עצי משפחה דפי-עד

תמונות

אלבום לולה הפלר באדיבות זיוה טובי זמיר

מסמכים/עדויות/זכרונות

דברים על אבא הפלר

אבא הפלר נולד בשנת 1909 בצ'ורטקוב לחנן וריבה/רבקה הפלר. מילדותו התחנך בתנועת ה"שומר הצעיר" ולאחר מכן נעשה לאחד ממנהיגי הקן. היה בעל אישיות בלתי רגילה, משכמו ומעלה- מדריך ומנהיג. בשנת 1929 עלה ארצה והיה חבר בקיבוץ מזרע. לאחר תקופה קצרה של חיי קיבוץ, הצטרף למחנה הקומוניסטים ולכן גורש מהקיבוץ. הוא נאסר על ידי הבריטים בגלל השתייכותו הפוליטית וגורש מן הארץ וחזר לצ'ורטקוב. אחותו לולה זמיר לבית הפלר היגיעה לישראל מצ'ורטקוב ב 1932, כשאבא היה כבר בכלא.
בימי מלחמת העולם השנייה התגייס לצבא הפולני, השתתף במלחמה נגד הנאצים ונפל בקרב. (מתוך ספר צ'ורטקוב עמוד 353 ודבריה של האחיינית: זיוה טובי זמיר)

בשנת 1913 חנן הפלר נסע לארצות-הברית לנסות את מזלו. הוא הצליח ורצה שהמשפחה תבוא בעקבותיו, אך אשתו חששה וסירבה. הוא חזר לצ'ורטקוב.

קורות חיים של לולה שרה זמיר לבית הפלר מפי בתה זיוה טובי זמיר

לולה שרה זמיר נולדה ב 1910  ביגלניצה  וגדלה בצ'ורטקוב, להוריה ריבה וחנן ונולדו ארבעה ילדים: קלרה, אבא, שרה(אמי) ובנימין. הבית היה שומר מסורת. כל המשפחה, למעט אמי נספתה בשואה.

בגיל 10 הצטרפה אמא לתנועת השומר הצעיר ובגיל 22 (שנת 1932) עלתה לארץ  והצטרפה לקבוץ עין  המפרץ. שם כבר היו חברים שהכירה מצ'ורטקוב.

כעבור שנה  נשלחה למשמר העמק, לנהל את המטבח של  "המוסד", ביה"ס התיכון היחיד לכל קיבוצי השומר הצעיר בימים ההם. היא מאוד הצליחה בתפקיד  וזכתה   להערכה רבה. גם נהנתה  מאוד . נשארו לה זיכרונות יפים משם  וגם זכתה לפגוש את המנהיגים : מאיר יערי ויעקב חזן.

כעבור שנה חזרה לעין המפרץ וכעבור זמן מה הגיע  מי שעתיד היה להיות אבי (אדק) והם נהיו לזוג. לאורך השנים אמא עבדה בלול, בבתי ילדים, ניהול המטבח, מתפרה ועוד. היא מילאה תפקידים שונים. תקופה משמעותית עבורה היו חמש שנים בהם עבדה בחברת נוער והנערים והנערות נקשרו אליה והיא אהבה אותם מאד. הקשר איתם נמשך לאורך שנים , גם אחרי שרובם עזבו את הקיבוץ.

זיכרון כואב שאמא נשאה עמה  תמיד היה ההחמצה לגבי אחיה,אבא, שעלה לארץ ב 1929 ,לקיבוץ מזרע, אבל הפך לקומוניסט  וגורש מהארץ ב1933 כמו רבים מהקומוניסטים  בתקופה ההיא.  הוא חזר לפולין וכשפרצה מלה"ע השנייה התגייס לצבא הפולני, נלחם נגד הגרמנים ונהרג בקרבות. האח האהוב והנערץ עליה, יכול היה לחיות כאן בארץ ולהקים משפחה לולא גרשוהו בגלל השקפתו הפוליטית.

בשנות הששים אימצו הורי משפחה צעירה- גינה וחיים ברנשטיין ובתם מירב שלא היו לה סבים בקבוץ ולא היה לה לאן ללכת בימי ששי כמו שאר הילדים ונוצר קשר יפה. עם השנים  נולדו עוד  שלוש אחיות למירב והקשרים התהדקו. ברבות השנים, כשהורי הזדקנו ואני גרתי בדרום, גינה וחיים דאגו ועזרו להם מאוד.

ב 1980 אמא חלתה קשה ונפטרה ב 1981.
אמא אהבה לקרוא וללמוד. היתה אשה טובה, צנועה , נוחה לבריות ומקובלת.אשה של נתינה.

ואני,  בתה  היחידה  מתגעגעת יותר מאי פעם.
זיוה

עצי משפחה

חנן הפלר נישא לריבה לבית שפילברג (ריבה היא אחותם של: סם, בן-ציון, לייזר-דויד, לאה ואברהם שפילברג) (אברהם הוא אביו של נחום שפילברג אביה של ריקי גיל)
לחנן וריבה נולדו 4 ילדים:
לולה (שרה), בנימין, אבא וקלרה.
לולה נישאה לאדק זינגר/זמיר. נולדה להם בת זיוה טובי זמיר.

דפי-עד

נר זיכרון לזכר בני משפחתנו שנספו בשואה
לזכר יקירינו שנספו בשואה

לזכרם:
חנן הפלר
ריבה/רבקה הפלר לבית שפילברג
קלרה לבית הפלר
בעלה, ששמו לא ידוע
אבא הפלר, התגייס לצבא הפולני ונהרג ככל הנראה בשורותיו.
בנימין הפלר נולד 1923 הסתתר בבית מרזח בצ'ורטקוב כמעט עד הסוף אך מישהוא הלשין עליו ועל מי שהיה אתו.